Ceny ropy díky benzinu a zimě rostly, WTI blízko 90 USD

21.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 21. prosince (ČTK) - Světové ceny ropy dnes díky výraznému růstu termínových cen benzinu stouply o zhruba půl dolaru na barel a americká lehká ropa WTI se těsně přiblížila hranici 90 dolarů. Investoři sázejí na zlepšování ekonomického růstu, který přinese vyšší poptávku po energii a palivech. Ropu podporoval i silný kurz dolaru a chladné počasí na většině severní polokoule.

Cena WTI v novém únorovém kontraktu v závěru obchodování získala 45 centů na 89,82 dolaru za barel; předtím se vyhoupla až na 89,97 USD. Obchodníci sledují, zda se WTI dostane nad 90 dolarů a bude testovat maximum za 26 měsíců na 90,76 USD ze 7. prosince. Severomořská ropa Brent získala rovněž půl dolaru a dostala se nad 93 USD za barel.

Objem obchodování v Londýně a New Yorku byl slabý. To podle obchodníků může vyvolat vyšší kolísání cen, stejně jako zvýšené přesuny v investičních portfoliích v závěru roku. Benzin na newyorské burze COMEX dnes v nejbližším termínovém kontraktu posílil o jedno procento v očekávání zvýšené poptávky po cestování o Vánocích.

Ropu v posledních dnech podporuje studené počasí v USA a Evropě, které zde zvyšuje poptávku po topném oleji a zemním plynu. Zima panuje rovněž v Číně, která je druhým největším spotřebitelem ropy na světě po USA. "Ropný trh se prozatím zaměřuje na chladné počasí a zlepšené údaje z americké ekonomiky," řekl agentuře Reuters James Zhang ze Standard Bank.

Závěrečné ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): burza typ kontrakt aktuální cena předchozí závěr Londýn - ICE Brent únor 93,25 92,74 New York - Nymex WTI únor 89,82 89,37

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK