Vláda bude jednat o penězích na kompenzaci zdražení energie

22.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. prosince (ČTK) - Vláda na dnešní schůzi bude jednat o penězích, které půjdou v příštím roce ze státního rozpočtu na kompenzaci zdražení elektřiny kvůli fotovoltaickým elektrárnám. Limit má činit 11,7 miliardy korun a vláda pomocí těchto peněz omezí zdražení elektřiny na 4,6 procenta pro domácnosti a 5,2 procenta pro podniky.

Podle propočtů Energetického regulačního úřadu bude na konci roku do sítě připojeno přes 1600 megawatt solárních elektráren. Kvůli tomu ale hrozil růst příspěvku na obnovitelné zdroje, který tvoří část ceny elektřiny, a tím i zdražení proudu o více než deset procent. Vláda se rozhodla zafixovat příspěvek na obnovitelné zdroje na 370 Kč za megawatthodinu.

Ministři rovněž projednají rozšíření pravomocí finančního arbitra. Ministerstvo financí chce jeho pravomoci posílit a zároveň změnit jeho financování. Nově by arbitr měl rozhodovat i spory týkající se spotřebitelských úvěrů a kolektivního investování. Jeho činnost by měla být financována ze státního rozpočtu.

Ministři také vyhodnotí plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a stupně ekonomické sladěnosti ČR s eurozónou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK