Americké akcie vzrostly díky výsledkům hospodaření firem a fúzím

22.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 22. prosince (ČTK) - Akcie amerických korporací v úterý vzrostly díky výsledkům firemního hospodaření. Chystané fúze a převody aktiv mezi podniky navíc vytvořily základ pro další a stabilní růst trhu. Podle investorů by se tento vzestup ještě mohl zrychlit.

Klíčový index Dow Jones stoupl za úterý o 0,42 procenta na 11.526,46 bodu, když si 48,33 bodu připsal. Index Nasdaq Composite se zvýšil o 15,56 bodu na 2665,12 bodu, tedy o 0,59 procenta.

S příznivou čtvrtletní zprávou přišla softwarová Adobe Systems, jejíž další výsledková předpověď překonala očekávání analytiků. Díky zprávě o chystané akvizici posílila emise uhelné společnosti Massey Energy.

Optimisticky vyznívají i technické signály na trhu, protože akciové indexy překonaly významné hranice odporu. Index širšího trhu S&P 500 vzrostl od začátku měsíce o více než šest procent na dvouleté maximum a od svého letošního závěrečného minima si připsal přes 22 procent.

Podle analytiků trhu prospělo i to, že manažeři fondů přesunuli peníze do akcií z obligací a snížili svou zásobu hotovosti za očekávání, že se celková ekonomická situace zlepší.

Na devizovém trhu pokračoval v mírném poklesu kurz eura, protože neustálé zprávy o zhoršování ratingů v regionu snižují důvěru investorů v jednotnou evropskou měnu. Moody's Investors Service varovala, že může snížit rating Portugalska, a agentura Fitch varovala před stejným krokem v případě Řecka.

Dolarový index ke koši šesti měn vzrostl za úterý o nepatrných 0,07 procenta na 80,687 bodu, což představuje zisk 3,6 procenta od začátku roku. Vůči jenu dolar stagnoval kolem 83,74 JPY. Kurz eura klesl na 1,3095 USD z pondělního závěru 1,3116 USD, napsaly agentury Reuters a AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK