Růst japonského vývozu se v listopadu zrychlil, prvně za 9 měsíců

22.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 22. prosince (ČTK) - Růst japonského exportu se v listopadu zrychlil, a to poprvé za devět měsíců. Projevil se tak zejména sestup jenu z 15letých maxim. Dnešní oficiální vládní statistiky naznačily, že by se světová poptávka mohla opět zvyšovat. Analytici ale také dodávají, že slabá zahraniční poptávka stále zastiňuje japonskému vývozu výhled.

Export ze třetí největší ekonomiky světa se v listopadu meziročně zvýšil o 9,1 procenta. Vývoz sice rostl po celý rok, jeho míra růstu ale plynule klesala kvůli slábnoucí zahraniční poptávce a silnému kurzu jenu.

V únoru export stoupl o více než 45 procent a v říjnu jeho růst nedosáhl ani osmi procent. Toto zpomalování vyvolalo obavy o oživování japonské ekonomiky, která je na vývozu silně závislá. Ekonomové předpokládají, že se růst japonského vývozu v prvním čtvrtletí příštího roku ještě opět zpomalí, pak by se ale mohl zlepšovat díky poptávce v mladých, rychle rostoucích ekonomikách.

Dovoz do Japonska vzrostl za listopad o 14,2 procenta. Přebytek japonské obchodní bilance se tak meziročně snížil o 55 procent na 162,8 miliardy jenů (37,4 miliardy Kč).

Japonská centrální banka v úterý ponechala úrokové sazby téměř u nuly a zůstala při svém opatrném hodnocení ekonomiky. Podle banky se hospodářské oživování země zřejmě zastavuje a export nadále stagnuje, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK