Japonské akcie po výstupu na maximum za sedm měsíců mírně klesly

22.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 22. prosince (ČTK) - Japonské akcie během dneška vystoupily na nové sedmiměsíční maximum, nakonec však jejich hlavní index klesl o 0,2 procenta. Trh oslabila zhoršená vládní prognóza hospodářského vývoje země. Na devizovém trhu euro po úterních ztrátách mírně oživilo, celkově však kvůli problémům ohrožených zemí eurozóny zůstává slabé.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 2215 v závěru klesl o 24,05 bodu na 10.346,48 bodu. Během dne se dostal na nové maximum na 10.394,22 bodu, nejvýše od 14. května.

Nálada mezi investory na tokijské burze zůstává optimistická a odráží obdobnou atmosféru na globálních akciových trzích, kde se pro příští rok počítá vesměs s příznivým ekonomickým vývojem. Ke konci akcie oslabila prognóza, v níž japonská vláda předpověděla zpomalení růstu exportu a celé ekonomiky v důsledku ochabnutí v Asii a nadále silného kurzu jenu.

Euro dnes v Asii oživilo z úterních ztrát, kdy se propadlo na nová minima ke švýcarskému franku a australskému dolaru. Evropská měna však zůstává pod tlakem kvůli zhoršování úvěrových hodnocení krizí ohrožených zemí eurozóny. Ratingové agentury v úterý varovaly před zlepšením ratingu Portugalska a Řecka.

Euro ke konci tokijského obchodování vůči dolaru posílilo 0,3 procenta na 1,3138 USD a oživilo z téměř třítýdenního minima 1,3073 USD. Na australský dolar sice zaznamenalo také zisky, vůči švýcarskému franku však kleslo na nové rekordní minimum 1,2533 CHF a od počátku měsíce zde ztrácí téměř čtyři procenta. Dolar k jenu zůstal beze změny kolem 83,75 JPY a jeho index ke koši šesti měn klesl o 0,3 procenta.

hp dvd

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK