MMF dokončil plán odprodeje svých zlatých rezerv

22.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 22. prosince (ČTK) - Mezinárodní měnový fond (MMF) v úterý oznámil dokončení programu odprodeje svých zlatých rezerv, v němž od loňského září prodal centrálním bankám světa přes 400 tun drahého kovu. Podle agentury Reuters se tím chýlí ke konci dlouhé období odprodejů zlata veřejným sektorem a centrální banky se brzy zřejmě stanou opět čistými kupci.

Zpráva trh zlata nijak neovlivnila, protože MMF již dříve sdělil, že do konce října prodal více než 90 procent svých zlatých rezerv, jejichž celkový objem dosahoval 403,3 milionu tun. V úterý fond nic podrobnějšího o svých prodejích zlata neuvedl.

Fond začala prodávat zlato přímým kupcům i na trhu loni v září a ochotné kupce nacházel zejména mezi centrálními bankami jižní Asie. Jen Indie nakoupila od fondu zhruba polovinu jeho rezerv a dalšími významnými klienty byly Srí Lanka, Bangladéš a Mauritius. MMF prodejem zlata získal peníze k rozšíření svých úvěrových aktivit.

Dokončení plánu MMF na prodej zlata je pro trh drahých kovů významným milníkem. Mnozí analytici nyní čekají, že veřejný sektor a zejména banky v rozvíjející se části světa v čele s Čínou se od příštího roku stanou čistými kupci zlata, protože budou chtít rozložit své finanční rezervy na jiné investice vedle dolaru a amerických vládních dluhopisů.

Tato očekávání letos přispěla k dalšímu prudkému růstu ceny zlata, která nedávno vystoupila na rekordních 1430 dolarů za troyskou unci. Zlato zpevňuje letos již desátý rok po sobě a jeho růst akceleroval po vypuknutí hluboké finanční krize z podzimu 2008. Za poslední dva roky se jeho cena zvýšila zhruba na dvojnásobek.

V 90. letech minulého století ceny klesaly pod tlakem prodejů centrálních bank a v roce 1999 zlato sestoupilo až na zhruba 250 dolarů za unci. Pokles cen tehdy zastavila dohoda centrálních bank o omezení ročních prodejů zlata z rezerv na maximálně 400 tun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK