Koruna dopoledne mírně oslabila vůči euru, k dolaru zpevnila

22.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. prosince (ČTK) - Česká měna dopoledne proti úternímu závěru oslabila vůči euru o čtyři haléře na 25,26 Kč/EUR. K dolaru naopak o čtyři haléře zpevnila na 19,19 Kč/USD, vyplývá z údajů serveru Patria Online. Koruna se tak vrátila k úrovni předcházejících dní.

Analytik společnosti Patria Finance Tomáš Vlk konstatoval, že koruna v podstatě setrvává na úrovni 25,25 Kč/EUR, z níž se v úterý jen přechodně odchýlila. Dopoledne zůstává stabilní a nereaguje na lehké posilování polského zlotého a maďarského forintu.

Bankovní rada České národní banky dnes bude jednat o nastavení měnové politiky. Vlk uvedl, že bankéři s největší pravděpodobností úrokové sazby nezmění. "Doprovodný komentář samozřejmě může přinést zajímavé informace. Jde například o hodnocení kurzu koruny a dalších rizik pro novou, podle nás spíše pesimistickou, prognózu. S korunou by však jednání příliš hýbat nemělo," dodal analytik.

Větší riziko pro korunu podle něj nakonec představuje jednání polské centrální banky. Ačkoli se většina trhu kloní ke stabilitě sazeb, možnost zvýšení je reálná vzhledem k dobrým výkonům ekonomiky a inflaci nad cílem. "Pokud by polské sazby vzrostly, mohla by koruna jít proti zlotému a oslabit," uvedl Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK