Slovensko prohrálo u soudu EU kvůli pomoci pro Fruconu Košice

22.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel/Lucemburk 22. prosince (zpravodaj ČTK) - Slovensko dnes prohrálo u Soudního dvora EU v Lucemburku spor s Evropskou komisí kvůli finanční pomoci pro společnost Frucona Košice. Slovenská vláda Fruconě pomohla částkou 416,5 milionu slovenských korun (téměř 350 milionů Kč), ale podle Bruselu to byla nezákonná pomoc a Bratislava měla peníze získat zpátky, což se jí ovšem nepovedlo.

"Soudní dvůr rozhodl, že nepřijetím všech potřebných opatření k vymožení protiprávně poskytnuté státní pomoci, Slovenská republika nevykonala rozhodnutí Evropské komise a porušila tím právo Evropské unie," uvedl soud v rozhodnutí, které rozeslal médiím.

Podle lucemburského soudu, který je v evropské sedmadvacítce vůbec nejvýše postavený, sice slovenským úřadům nelze upřít určitou snahu, když se peníze od Frucony snažily vymoci soudně. Když ale ani po 29 měsících neuspěly, další opatření již nepřijaly. "Slovenská republika dostatečně neuvedla, proč nepoužila další procesní prostředky podle vnitrostátního práva," dodal soud.

Nejde přitom o první slovenský neúspěch v celém případu. Začátkem prosince se žalobou proti EK neuspěla ani Frucona, která se domáhala zrušení rozhodnutí komise o navrácení finanční pomoci.

Frucona Košice produkuje potravinářské výrobky, mezi něž patří například konzervované ovoce, džusy, zeleninu či nápoje. Do roku 2004 byla firma také druhým největším výrobcem lihovin na Slovensku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK