Čína je podle listu připravena k nákupům portugalských dluhopisů

22.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Lisabon 22. prosince (ČTK) - Čína je připravena nakoupit portugalské státní dluhopisy v hodnotě čtyř až pěti miliard eur (až 126 miliard Kč). Krok Pekingu by zmírnil tlak na Lisabon na trhu dluhopisů, uvedl dnes bez odkazů na zdroje portugalský list Jornal de Negocios.

Čínský prezident Chu Ťin-tchao v listopadu na návštěvě Lisabonu slíbil, že Čína Portugalsku pomůže s dopady finanční krize. Neslíbil však přímo, že bude kupovat portugalské dluhopisy, jako to v říjnu nabídl Řecku.

Minulý týden se portugalský ministr financí Fernando Teixeira dos Santos na návštěvě Pekingu setkal se svým čínským protějškem a šéfem čínské centrální banky. Podle deníku uzavřely obě vlády dohodu, která umožní Číně nakupovat portugalské dluhopisy v aukcích na sekundárním trhu. Nákupy by se měly odehrát v prvním čtvrtletí příštího roku.

Kurz eura na zprávu reagoval zřetelným růstem na dnešní maximum k dolaru 1,3168 USD/EUR. Evropská měna na se tak dostala výrazně nad úterní téměř třítýdenní minimum 1,3073 USD/EUR.

Portugalsko je jednou z okrajových zemí eurozóny, jejichž platební schopnost letos ohrožují vysoké rozpočtové deficity a dluhy. Výnosy z portugalských dluhopisů se letos postupně zvyšují. Země je tak dalším adeptem na finanční pomoc od Evropské unie po Řecku a Irsku. Portugalští činitelé uvádějí, že vláda se snaží rozšířit investorskou základnu a prioritu má právě Čína.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK