ÚOHS začal posuzovat další akvizice Agrofertu v masném průmyslu

22.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 22. prosince (ČTK) - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) začal posuzovat dvě akvizice skupiny Agrofert Holding. Skupina podnikatele Andreje Babiše kupuje většinový podíl v pražské firmě Animalco, která je největším tuzemským obchodníkem s masem a hospodářskými zvířaty. Další akvizicí je roudnický masokombinát Procházka. Oznámení o zahájení správních řízení ÚOHS zveřejnil na svém webu.

V obou případech vede ÚOHS standardní správní řízení. Na vydání rozhodnutí má třicetidenní lhůtu, kterou může ve složitých případech prodloužit na pětiměsíční.

Agrofert je největší skupinou v českém zemědělství a potravinářství. V současnosti sdružuje více než 230 firem podnikajících v zemědělství, potravinářství i chemickém průmyslu. Dle dostupných informací dosud letos holding ovládl minimálně tři další velké zemědělské podniky, a obhospodařuje tak již téměř 70.000 hektarů zemědělské půdy, nejvíce v zemi.

Koupí Animalka chce Babiš posílit exportní aktivity skupiny. Tržby firmy Animalco v účetním roce od 1. ledna 2008 do 30. června 2009 dosáhly 5,8 miliardy korun. Firma v uvedeném období hospodařila se ziskem 23,7 milionu korun.

Společnost Procházka holding patří mezi středně velké zpracovatele masa. Předloni vykázala obrat 1,7 miliardy korun při prodeji více než 27.000 tun masa a masných výrobků. Předloňský rok ukončila se ziskem 31 milionů korun.

Babišova skupina letos získala také masokombináty Krahulík - Masozávod Krahulčí a Kmotr - Masna Kroměříž. Tím skupina, které již patří největší tuzemský zpracovatel masa Kostelecké uzeniny, ještě posílila svou pozici na trhu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK