Počet členů záložen v ČR letos stoupl o dvě pětiny na 68.000

22.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. prosince (ČTK) - Počet členů tuzemských družstevních záložen za letošní tři čtvrtletí stoupl o 20.000 na téměř 68.000. Kampeličky koncem září vykázaly ztrátu tři miliony Kč, když ve stejném období loni měly zisk 17 milionů korun. Vyplývá to ze statistiky České národní banky, která dohlíží na finanční trh.

Aktiva 16 kampeliček stoupla koncem září meziročně o necelé dvě miliardy na 18,4 miliardy korun. Vklady klientů vzrostly na 16,3 miliardy Kč proti 14,9 miliardy korun před rokem.

V objemu vkladů kampeličky přes nárůst stále zaostávají za ostatními finančními sektory. Například v podílových fondech měli Češi na konci minulého roku uloženo 244 miliard korun, v penzijních fondech přes 211 miliard korun a v bankách přes bilion korun.

Záložny očekávají další růst vkladů i v následujícím období. Mělo by jim pomoci zvýšení limitu pojištění vkladů z 50.000 eur na 100.000 eur (2,45 milionu Kč), které začne platit začátkem příštího roku.

"Se zdvojnásobením hranice pojištění vkladů očekáváme další příliv nových klientů a zvýšený zájem o navýšení objemu vkladů. Rychlý růst klientské základny v letošním roce dokazuje, že Češi začínají u depozitních produktů vnímat záložny jako plnohodnotnou konkurenci klasických bank. Klíčovou roli sehrává právě pojištění vkladů, které je zcela shodné s pojištěním vkladů v bankách," uvedla Hana Foitová ze spořitelního družstva WPB Capital.

Další novinkou bude výrazné zrychlení výplaty peněz klientům v případě insolvence banky či záložny. Peníze budou k dispozici nejpozději dvacátý pracovní den od chvíle, kdy ČNB prohlásí instituci za nesolventní. Nyní je termín výplaty tři měsíce.

Sektor družstevních záložen se po problémech koncem 90. let minulého století transformoval a vklady klientů kampeliček rostou od roku 2002. Koncem 90. let se z kampeliček ztratilo osm miliard z 11,3 miliardy korun vkladů. Družstevní záložny musí nyní dodržovat stejně jako banky regulatorní limity a pravidla obezřetného podnikání.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK