Bohemia Sekt očekává letos prodá více vín a zhruba stejně sektů

22.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Starý Plzenec (Plzeňsko) 22. prosince (ČTK) - Největší český výrobce vína, skupina Bohemia Sekt, letos prodá oproti loňsku více vín a zhruba stejně sektů. U lihovin čeká mírně nižší prodej, což je dáno velmi silným závěrem loňského roku, kdy se hlavně velkoobchody předzásobovaly vinou růstu spotřební daně od ledna 2010. Podniku nejvíce pomůže zejména závěr roku, kdy například prodá přes 40 procent z ročního objemu sektů. ČTK to řekl marketingový ředitel Martin Fousek.

"Rozhodne se až na konci roku, ale pokud se týká klidných vín, tak už mohu říci, že to bude lepší než loni," řekl generální ředitel Bohemia Sektu Josef Vozdecký. U sektů by měla firma dosáhnout loňského roku, kdy prodala 10,5 milionu lahví. Podle Vozdeckého zůstane podíl podniku na trhu sektů minimálně stejný jako loni, tedy kolem 70 procent.

Podnik skončil s výrobou v úterý, ale v případě další poptávky okamžitě povolá zaměstnance z dovolené, která má trvat do konce roku. Letošní rok je podle Fouska atypický tím, že mezi Vánoci a Silvestrem bude ještě celý pracovní týden. Čekáme, kolik lahví se prodá do konce tohoto týdne, a jsme připraveni zaměstnance povolat, vysvětlil Fousek. Výrobní špičku měl Bohemia Sekt tradičně v říjnu a listopadu. V prvním pololetí vyrábí sekty čtyři dny v týdnu a ve druhém šest dní.

"Prodáváme velmi dobře, srovnatelně s loňskem. Doufáme, že se Bohemia Sekt Demi Sec (nejprodávanější šumivé víno na českém trhu) letos nestane předmětem cenových válek řetězců," uvedl Fousek. Podle něj budou letos prodeje sektů konečnému spotřebiteli stejné. Klidných vín prodá skupina díky značkám Habánské sklepy a Víno Mikulov více než loni. "Lihoviny se prodávají dobře, ale celkový objem nebude tak vysoký jako loni," dodal. V závěru loňského roku se velkoobchody silně předzásobovaly kvůli růstu spotřební daně od ledna 2010.

Na rozdíl od likérek Granette a Stock, které dnes oznámily, že začátkem příštího roku zdražují své produkty, Bohemia Sekt zvýšení cen lihovin ani sektů neplánuje. Mírně zdraží některé druhy vín. Důvodem je nedostatek domácí suroviny zaviněný nižší sklizní vín ročníku 2010 na Moravě, dodal Fousek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK