Penta: Konkurz Sazky nelze odvrátit bez vstupu investora

22.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. prosince (ČTK) - Insolvenci a následný konkurz loterijní společnosti Sazka nelze odvrátit bez vstupu finančního investora, respektive strategického partnera, který je schopen dohodnout se s jejími akcionáři a věřiteli a okamžitě posílit likviditu společnosti. Novinářům to dnes sdělila společnost Penta, která nyní jedná se zástupci sportovních sdružení, tedy akcionářů největší tuzemské loterijní společnosti.

Ředitel Sazky Aleš Hušák v pondělí uvedl, že Sazka čelí bezprecedentním tlakům na nepřátelské převzetí ze strany konkurenční společnosti. O zájmu Penty, která je majitelem sázkové společnosti Fortuna, se spekuluje dlouhou dobu.

Sazka, kterou výhradně vlastní sportovní sdružení, se dostala v posledních dnech do problémů. Miliardář Radovan Vítek skoupil pohledávky Komerční banky a Raiffeisenbank ve výši kolem 900 milionů korun. Pohledávky chce urychleně splatit, jinak je podle médií připraven podat na Sazku insolvenční návrh.

Společnost ale musí platit i vysoké splátky za výstavbu pražské vysočanské O2 areny držitelům dluhopisů. Podle podnikatele Martina Ulčáka, který nyní za Sazku jedná s věřiteli, teď společnost musí provést velké škrty a prodat nepotřebný majetek.

Sazka je největší tuzemská loterijní společnost, vznikla v roce 1956, akciovou společností je od roku 1993. Akcionáři Sazky jsou občanská sdružení, působící v tělovýchově a sportu. Provozuje sportovní a kurzové sázkové hry, číselné a okamžité loterie; ze zákona musí ze zisku podporovat sport a tělovýchovu.

Za tři čtvrtletí 2010 vytvořila Sazka čistý zisk 1,036 miliardy korun, což bylo na úrovni stejného období roku 2009. Celoroční zisk bude o něco vyšší než za rok 2009. Zisk ze sázkové a loterní činnosti překročil 950 milionů korun, zisk z neloterijních činností, podléhajících dani z příjmu, činil téměř 86 milionů korun.

Penta byla založena v roce 1994. Investuje především do maloobchodu, zdravotnictví, letecké výroby, strojírenství, energetiky, zábavního průmyslu, telekomunikací a privátního bankovnictví. Její portfoliové společnosti zaměstnávají přes 25.000 lidí a konsolidované příjmy těchto společností dosáhly loni 2,2 miliardy eur. Penta působí ve více než deseti zemích Evropy. Nejvíce investičních projektů zatím uskutečnila v Česku, na Slovensku a v Polsku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK