Lesy ČR mohou pokračovat v podepisování smluv na jednoroční tendr

22.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 22. prosince (ČTK) - Státní podnik Lesy České republiky (LČR) mohou pokračovat v podepisování smluv na jednoroční tendry pro rok 2011. Antimonopolní úřad zamítl návrh na vydání předběžného opatření. Zákonnost postupu Lesů ČR dál prošetřuje. ČTK to řekl předseda ÚOHS Petr Rafaj.

Podle něj jeho podřízení "neshledali zákonné důvody pro vydání předběžného opatření", které by proces zadání zakázek pozastavilo. LČR začaly podepisovat smlouvy s vítězi jednoročního tendru v polovině prosince. Jen během prvního dne podepsaly smlouvy na sedmi smluvních územních jednotkách se čtyřmi lesnickými firmami. Celkem se soutěžilo o zakázky na 108 jednotkách.

Firmy budou v lesích hospodařit od začátku ledna. Podmínky tendru zkoumá antimonopolní úřad. Obdržel několik podnětů. Nedávno také kvůli podání jedné z firem zahájil správní řízení. "Správní řízení nadále probíhá," uvedl dnes bez bližších podrobností Rafaj.

Tendry u ÚOHS napadla například Asociace českých a moravských dřevozpracovatelů. Úřad vyzvala, aby tendr zrušil, vydal předběžné opatření a narovnal údajné diskriminační podmínky v oblasti prodeje státního dříví. Dvě stížnosti na úřad podala také Hradecká lesní a dřevařská společnost. Podle ní státní podnik porušil zákon o veřejných zakázkách a zneužil dominantního postavení. Možné zneužití dominantního postavení úřad pouze šetří, správní řízení v této věci nezahájil.

Do soutěží se podle předběžných výsledků celkově přihlásilo 67 lesnických firem, které podaly 1189 nabídek. Na všech 108 územních jednotek podalo nabídku pět firem. Vítězné lesnické firmy budou v lesích těžit a vykonávat pěstební práce. Pokácené a změřené kmeny firmy od podniku za vysoutěženou cenu koupí a dál je budou zpracovávat a prodávat. Vítězové tendrů budou muset minimálně pětinu objemu čtvrtletně vytěžené dřevní hmoty nabídnout na tuzemský veřejný trh se dřevem, tedy obchodovat s ním na burze.

Nyní se ve státních lesích hospodaří podle systému tendrů na roky 2008 až 2010, jejichž platnost vyprší v závěru letošního roku. Těžařské firmy podle něj prodávají polovinu vytěženého dřeva, druhou polovinu dřeva prodávají Lesy ČR.

Jednoroční tendr je jakýmsi nouzovým řešením a má zabránit přerušení lesních prací po 1. lednu 2011. Původní obří desetiletý tendr v hodnotě 16 miliard korun, který kritizovali politici, ekologové, lesníci a výhrady k němu měl i antimonopolní úřad, Lesy ČR zrušily v polovině letošního května.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK