Ropa kvůli chladnému počasí a poklesu zásob v USA znovu zdražuje

22.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 22. prosince (ČTK) - Ceny ropy na světových trzích se dnes opět zvyšovaly a oba hlavní typy suroviny jsou nad 90 dolary za barel. K růstu cen přispívá jednak chladné počasí v Evropě a ve Spojených státech, jednak pokles zásob ropy v amerických skladech. Cenu ropy nicméně podpořil i slabší dolar. Za poslední dva roky je to teprve potřetí, co se ropa dostala nad hranici 90 dolarů.

Krátce po 15:00 se barel severomořské ropy Brent prodával za zhruba 93,40 USD a proti předchozímu závěru v New Yorku byla jeho cena vyšší asi o 20 centů. Během dne se ale cena vyšplhala až těsně k 93,80 USD. Cena barelu americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) se zvýšila zhruba ve stejném rozsahu na téměř 90,10 USD.

Organizace American Petroleum Institute (API) oznámila, že zásoby ropy v amerických skladech minulý týden klesly o 5,8 milionu barelů, což je mnohem výraznější propad, než se čekalo na trhu. Asi o 2,9 milionu barelů nečekaně klesly i zásoby benzinu.

"Trh s ropou posunul vzhůru značný pokles zásob ropy a benzinu v údajích organizace API," řekl analytik makléřské společnosti Newedge Ken Hasegawa. "Nákupní zájem kolem této úrovně, tedy kolem těch 90 dolarů, ale moc velký není," dodal.

Ropa nejprve zdražoval více, o část zisků ale přišla po zveřejnění údajů o růstu americké ekonomiky. Poslední revize dat ukázala, že hrubý domácí produkt USA se ve třetím čtvrtletí zvýšil ročním tempem 2,6 procenta. To je sice o desetinu procentního bodu víc, než ukazovaly předběžné údaje, na trhu se ale čekal ještě lepší výsledek. Kvůli tomu začal také znovu klesat dolar.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): burza typ kontrakt aktuální cena předchozí závěr Londýn - ICE Brent únor 93,39 93,20 New York - Nymex WTI únor 90,08 89,82

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK