Euro kleslo na nové rekordní minimum vůči švýcarskému franku

22.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 22. prosince (ČTK) - Euro se dnes propadlo na nové rekordní minimum vůči švýcarskému franku kvůli přetrvávajícím obavám z dluhové krize v eurozóně. Vůči americkému dolaru však mírně posílilo po zprávě o tom, že Čína je připravena kupovat portugalské dluhopisy.

Kolem 15:45 SEČ euro vůči franku oslabilo o 0,4 procenta na 1,2509 CHF. Předtím kleslo až na 1,2493 CHF, tedy na nejnižší úroveň od svého zavedení v roce 1999. Vůči dolaru jednotná evropská měna naopak stoupla o 0,1 procenta na 1,3082 USD, napsala agentura Reuters.

Dolar dnes zasáhla konečná zpráva o vývoji americké ekonomiky ve třetím čtvrtletí. Vláda sice opravila tempo růstu na 2,6 procenta z dříve ohlášených 2,5 procenta, analytici ale počítali s výraznějším zlepšením na 2,8 procenta.

Portugalský list Jornal de Negocios dnes uvedl, že Čína je připravena nakoupit portugalské státní dluhopisy v hodnotě čtyř až pěti miliard eur (až 126 miliard Kč), aby Portugalsku pomohla čelit tlaku na dluhopisových trzích. "To je pro euro mírně pozitivní," uvedl analytik Valentin Marinov ze společnosti CitiFX.

pmh jap

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK