Realitní trh v USA se zvolna zlepšuje, prodej ale zaostává

22.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 22. prosince (ČTK) - Prodej starších domů ve Spojených státech se v listopadu zvýšil o 5,6 procenta a v ročním přepočtu dosáhl 4,68 milionu domů. Oznámilo to dnes tamní Sdružení realitních kanceláří (NAR). Přestože je to za poslední čtyři měsíce už třetí růst, výsledek zaostal za odhady analytiků. Navíc proti loňsku je prodej nižší o 27,9 procenta a dál klesá i reálný měsíční prodej.

Analytici v anketě agentury Reuters v průměru předpokládali, že prodej v ročním přepočtu dosáhne 4,71 milionu domů. Skutečný výsledek tudíž napovídá, že trh bydlení má stále problémy, které jdou zřejmě ruku v ruce s vysokou nezaměstnaností.

Přepočet na celý rok vyjadřuje, kolik domů by se prodalo, pokud by prodej pokračoval takovým tempem, jaké bylo zjištěno za poslední měsíc. Něco jiného pak vyjadřuje meziroční změna, která srovnává údaje za minulý měsíc s údajem ve stejném měsíci předchozího roku.

Během listopadu se prodalo 353.000 domů, což je proti říjnu pokles o 1,7 procenta. V meziročním srovnání to představuje pokles o 25,1 procenta.

Letošní léto bylo pro americký trh realit nejhorší za více než deset let. Analytici tvrdí, že pokud má být situace na trhu bydlení pokládána za zdravou, musel by prodej v přepočtu na celý rok činit alespoň 5,2 milionu domů.

Střední cena domu v listopadu činila 170.600 dolarů (asi 3,2 milionu Kč) a proti loňsku byla vyšší o 0,4 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK