Americké akcie dál zpevňují, S&P 500 je na úrovni před Lehmanem

22.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 22. prosince (ČTK) - Americké akcie během první části dnešního obchodování pokračovaly v růstu a například index širšího trhu S&P 500 se vyšplhal na hodnoty, kde byl naposledy před pádem investiční banky Lehman Brothers v září 2008. Investoři měli zájem především o akcie finančních společností, solidně se ale zvyšovaly kurzy i v dalších odvětvích, včetně vyspělých technologií.

Ve 12:00 EST (18:00 SEČ) se index S&P 500 pohyboval kolem 1258 bodů a proti předchozímu závěru vykazoval růst o téměř 0,3 procenta. Dow Jonesův index byl v blízkosti 11.546 bodů a denním nárůstem 0,1 procenta, index Nasdaq Composite zpevnil o více než 0,1 procenta a pohyboval se kolem 2672 bodů.

Index S&P 500, který je díky své široké bázi pro trh důležitější než Dow Jonesův index, během dneška zpevňoval už pátým dnem v řadě. K růstu hodně přispívají právě zmíněné finanční tituly, které naopak na podzim za růstem akciových trhů zaostávaly.

"U některých titulů se před koncem roku přesouvají pozice a upravují portfolia," podotkl hlavní analytik trhu ve společnosti D.A. Davidson Fred Dickson. Index regionálních bank KBW měl kolem poledne zisk 3,2 procenta a od začátku prosince už zpevnil skoro o 19 procent. V bázi tohoto indexu se dnes o více než 30 procent zvýšil kurz akcií Whitney Holding, neboť podnik přistoupil na převzetí od rivala Hancock Holding.

"Investoři patrně reagují na to, že alespoň na regionální úrovni jsou banky schopny zlepšit bilanci," poznamenal Dickson. Vedle bank se dařilo i firmám z energetického sektoru, kterým k růstu pomohly vyšší ceny energií. Zhruba sedm procent si díky solidním výsledkům hospodaření připsaly rovněž akcie společnosti Walgreen, která prodává léčiva.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK