USA obvinily Čínu z nelegální podpory výroby větrných zařízení

23.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington/Peking 23. prosince (ČTK) - Spojené státy podaly ve středu na Čínu u Světové obchodní organizace (WTO) stížnost na nelegální podporu domácí produkce zařízení pro větrnou energii. V první fázi sporu Washington požádal WTO o zprostředkování oficiálních vzájemných konzultací. Peking dnes americká obvinění odmítl a žádost o jednání bude zvažovat.

Šéf Úřadu obchodního zmocněnce USA Ron Kirk středečním krokem reagoval na zářijovou petici vlivných ocelářských odborů United Steelworkers (USW). Ty měly v administrativě prezidenta Baracka Obamy úspěch již se svou vůbec první stížnosti o jeho nástupu proti dovozu čínských pneumatik. Nové obvinění přichází měsíc před návštěvou čínského prezidenta Chu Ťin-tchaa ve Spojených státech.

Odbory USW ve své petici obvinily Čínu v oblasti výroby "čisté" energie z dlouhé řady prohřešků proti mezinárodním obchodním pravidlům, nad nimiž dohlíží WTO. Jejich stížnost se mimo jiné týká i omezování čínského vývozu vzácných kovů, které se využívají k výrobě větrných turbin nebo baterií do elektromobilů. Vláda reagovala jen na jednu část petice a zbytek stížnosti dál prověřuje.

USA si u WTO zejména stěžují na čínské výrobní subvence, jejichž cílem je nahrazovat dovoz domácí produkcí. Ty jsou podle Kirka zvláště škodlivé, protože deformují obchod, a proto jsou také podle pravidel WTO výslovně zakázány.

Čínské ministerstvo obchodu uvedlo, že americkou žádost o konzultace na toto téma prostuduje a zváží. Dodalo však, že čínská politika větrné energetiky "je v souladu s pravidly WTO" a navíc "prospívá životnímu prostředí".

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK