Polsko požádalo MMF o zvýšení úvěrové linky na 29 miliard USD

23.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 23. prosince (ČTK) - Polská vláda požádala Mezinárodní měnový fond o zvýšení "flexibilní úvěrové linky", kterou má země k dispozici jako rezervu k ochraně před případnými dopady vnějších finančních otřesů. Rozsah úvěru má stoupnout o osm miliard dolarů a dosáhnout by měl 29 miliard USD (559,5 miliardy Kč), sdělil dnes zástupce fondu John Lipsky.

MMF Polsku v červenci schválil dvouletou flexibilní linku v sumě 20,4 miliardy dolarů. Ta nahradila roční úvěr stejného typu v podobném objemu.

"Chtěl bych urychleně pokročit v procesu schvalování polské žádosti výkonným vedením fondu," uvedl v prohlášení Lipsky, ktreý je prvním náměstkem výkonného ředitele MMF.

Flexibilní úvěrová linka (FLC) je nový úvěrový rámec, který MMF schválil teprve loni. Určen je jako záloha pro finančně zdravé země, které by mohly být zasaženy vnějšími otřesy a potížemi na úvěrovém trhu. MMF schválil Polsku první FLC v částce 20,6 miliardy USD loni v květnu jako druhé zemi světa po Mexiku.

Polsko je jediným členem Evropské unie, jemuž se za poslední globální hospodářské recese podařilo vyhnout poklesu. V celém loňském roce polská ekonomika stoupla o 1,7 procenta a letos růstové tempo výrazně zrychluje. Ve třetím čtvrtletí hrubý domácí produkt Polska meziročně vzrostl již o 4,2 procenta po tříprocentním tempu na počátku roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK