Euro přerušilo propad ke švýcarskému franku

23.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Šanghaj 23. prosince (ČTK) - Euro si dnes na asijském devizovém trhu dočasně oddechlo od dlouhého propadu na nová minima ke švýcarskému franku. Výhled jeho kurzu však vzhledem k vlekoucí se dluhové krizi v eurozóně zůstává nepříznivý.

Ve středu euro ke švýcarskému franku klesalo na nové rekordy už šestý den a dostalo se až na 1,2448 CHF. V Asii se dnes ustálilo a později oživilo o 0,3 procenta k úrovni 1,2500 CHF, kterou ve středu prolomilo.

Dluhová krize, která ohrožuje Řecko, Irsko, Portugalsko a Španělsko a hrozí dalším šířením, prudce posílila pozici švýcarské měny jako bezpečného útočiště. Za letošní rok euro na frank ztratilo 16 procent. Příští rok analytici čekají kvůli dluhové krizi jeho další pokles.

K dolaru evropská měna zůstala beze změn v úzkém rozpětí kolem 1,3110 USD. Dolar k jenu klesl na týdenní minimum 82,95 JPY. Dolarový index vůči koši měn oslabil o 0,2 procenta. Obchodování však bylo před svátky už značně oslabené.

Devizoví investoři však vedle švýcarského franku nyní kupují i rizikovější měny, které díky zlepšování ekonomických vyhlídek nabízejí vyšší výnosy. Jde zejména o australský dolar, který vedle vyhlídek globální ekonomiky těží i z růstu cen komodit. "Aussie" se v Asii k americkému dolaru dostal zpět na paritu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK