Španělská ACS překročila v nabídce na Hochtief klíčovou hranici

23.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 23. prosince (ČTK) - Španělský konglomerát ACS získal v rámci nabídky na koupi kontrolního podílu v největší německé stavební společnosti Hochtief od jejích akcionářů kontrolu už nad více než 30 procenty jejích akcií. Dosáhl tak klíčové hranice a nyní může kupovat další akcie Hochtiefu přímo na trhu.

ACS dnes informovala, že již vlastní 27,72 procenta akcií Hochtiefu a investiční fond Southeastern Asset Management jí již dříve přislíbil prodat asi 2,5 procenta akcií. Nabídku kromě fondu přijali vlastníci 357.535 akcií Hochtiefu, což představuje 0,46 procenta akcií. ACS už předtím měla na firmě podíl asi 27 procent.

Podle německých předpisů dává dosažení hranice 30 procent nabízející firmě právo kupovat další akcie na burze bez nutnosti podávat novou nabídku a informovat průběžně o počtu získaných akcií. ACS se snaží získat na Hochtiefu většinový podíl mírně přes 50 procent. Celou firmu kvůli přílišné nákladnosti koupit nechce.

ACS měla před podáním nabídky v hodnotě 4,3 miliardy eur (109 miliard Kč) z počátku prosince na Hochtiefu 29,9 procenta. Nájezdu se však Hochtief bránil navýšením kapitálu a prodejem více než devíti procent akcií katarskému státnímu fondu, což snížilo podíl ACS na zhruba 27 procent. "Kdyby Southeastern Asset Management nesouhlasil s předáním svých akcií, bylo by to těsné," řekl agentuře Reuters nejmenovaný německý analytik.

ACS odpověděla na odmítavé kroky německé firmy zvýšením své nabídky. Hochtief na to uvedl, že nabídka je z finančních i strategických důvodů nadále nepřiměřeně nízká. Dodal však také, že zahájí s ACS rozhovory.

Hochtief má zhruba 70.000 zaměstnanců a vlastní podíly v několika letištích. V České republice firma působí prostřednictvím divize Hochtief CZ.

ACS je ve Španělsku tradičním dodavatelem velkých veřejných stavebních zakázek. V posledních letech rozšířila své aktivity o další obory a koupila podíly v energetické společnosti Iberdrola a provozovateli dálničního mýtného Abertis.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK