Vrchní soud zamítl námitku podjatosti soudce Kozáka ve věci OP

23.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Olomouc 23. prosince (ČTK) - Olomoucký vrchní soud opět zamítl námitku podjatosti soudce brněnského krajského soudu Jana Kozáka ve věci insolvenčního řízení prostějovského Oděvního podniku (OP). Námitku podal věřitel Martin Adamík v souvislosti s postupem soudce při zadávání podmínek výběrového řízení na forenzního auditora OP. ČTK informaci získala z insolvenčního rejstříku.

Stejný krok jako Adamík učinila před několika měsíci v souvislosti s jiným rozhodnutím Kozáka i Česká spořitelna (ČS), největší dlužník OP. I její námitku odvolací soud zamítl.

"Z obsahu vznesené námitky podjatosti vyplývá, že věřitel nepodává námitku podjatosti z důvodů, že on sám by měl nějaké pochybnosti o podjatosti rozhodujícího soudce, ale jak sám uvedl, podává ji očima České spořitelny, která zpochybnila postup soudce při zadávání podmínek výběrového řízení na forenzního auditora. Takto formulovanou námitku podjatosti ovšem nutno odmítnout jako zcela nedůvodnou," uvedl vrchní soud v odůvodnění rozhodnutí.

Z informací v insolvenčním rejstříku vyplývá, že své pohledávky vůči OP nárokuje 555 věřitelů. Celkem žádají 2,15 miliardy korun. OP už koncem srpna ukončil sériovou výrobu. Poslední funkční částí podniku je výroba na míru. Na začátku září OP zaměstnával 490 lidí. V dobách, kdy OP provozoval své pobočné závody, pro něj pracovalo až 10.000 lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK