Už druhý provozovatel ústecké chemičky Setuza je v konkurzu

23.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ústí nad Labem 23. prosince (ČTK) - Provozovatel ústecké chemičky Setuza, akciová společnost STZ, je od 17. prosince v konkursu, zjistila ČTK z insolvenčního rejstříku. Už podruhé se tak opakuje velmi podobná situace; někdejší výrobce potravinářských produktů upadl do soudních pří kvůli neplacení pohledávek, jenže v tu dobu už byly všechny výrobní aktivity převedeny na jinou společnost. Konkurz výrobu na Střekově neohrozí, řekla mluvčí firmy Marie Logrová.

Chemičku v minulosti vlastnil kontroverzní podnikatel Tomáš Pitr, později patřila do skupiny Via Chem Group. V prosinci 2008 utlumila Setuza svou činnost a svou činnost předala následníkům; STZ zachovala výrobu stolních olejů, biopaliv a pracích prášků, zbytek výroby převzaly Spolpharma a Oleofin. Ty jsou formálně dceřinými společnostmi chemičky Spolchemie, jež také patří Via Chemu.

Setuza měla před svým rozpuštěním asi 750 zaměstnanců. Aby měla na splácení dluhů, postupně rozprodala majetek za asi tři miliardy korun a jeho nezbytnou část si jen pronajímala. Přesto čelila kvůli nezaplaceným pohledávkám soudům a dnes je v úpadku.

Teď se podobný scénář opakuje. STZ poslaly do konkurzu společnosti E.ON a Zemka, jimž dlužila STZ za dodávky energie a řepky olejné asi 22 milionů korun. STZ s jejich návrhem nakonec sama souhlasila. Do konkurzu se zatím přihlásilo 13 dalších věřitelů, kteří chtějí po firmě 75 milionů korun.

"Soud má za prokázané, že dlužník je v úpadku jak ve formě předlužení, tak i ve formě platební neschopnosti. Navíc dlužník sám uznal, že není schopen hradit své závazky a pokračovat v provozu společnosti," uvedla v rozhodnutí soudkyně krajského soudu Renata Zlámalová.

Ani tentokrát se soudní problémy výroby zřejmě nedotknou. "Je pořád stejná situace, výroba probíhá pod hlavičkou jiných společností a konkurz se zaměstnanců netýká," řekla dnes ČTK Logrová. Vlastnickou strukturu následnických společností, ani další detaily komentovat nechtěla.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK