Irská vláda vloží do banky Allied Irish Banks 3,7 miliardy eur

23.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dublin 23. prosince (ČTK) - Irská vláda vloží do problémové banky Allied Irish Banks (AIB) 3,7 miliardy eur. Zvýší tím svůj podíl v bance z 50 na 93 procent, uvedl dnes kabinet. Allied Irish Banks přitom byla kdysi největší irskou bankou s veřejně obchodovanými akciemi.

Stát s kapitálovou injekcí po AIB požaduje, aby dalších 6,1 miliardy eur získala do konce února. Pak se ukazatel kapitálové přiměřenosti Tier 1 zvýší na 14 procent. Požadují to podmínky dohody o pomoci, kterou Irsku odsouhlasily Evropská unie a Mezinárodní měnový fond. AIB, kdysi oblíbený titul akciových investorů, bude muset své akcie z hlavních trhů v Irsku a Británii stáhnout.

"Tento kapitál je nezbytný, aby AIB mohla plnit svoji roli a podporovala irskou ekonomiku," uvedl ve zprávě ministr financí Brian Lenihan.

Silná vazba AIB na realitní developery se ukázala jako zničující, když splaskl irský trh nadnesených cen realit. Ztráty v celém odvětví a následné komplikace přiměly vládu, aby se obrátila s žádostí o pomoc na mezinárodní instituce. EU a MMF zemi odsouhlasily balík pomoci 85 miliard eur.

Po zveřejnění dnešní zprávy se akcie banky propadly o 19 procent na 32 eurocentů. Emise byla na vrcholu s cenou nad 24 eury v roce 2007, kdy také vrcholil boom irského trhu s realitami.

Na 50 procent se zvýší státní podíl v bance z nynějších 19 procent před koncem roku. Vláda použije prostředky z fondu státních penzijních rezerv (NPRF), aby zvýšila kapitálový poměr Tier 1 nad osm procent, jak požaduje centrální banka, a za to získá akcie do 50 procent AIB, napsala agentura Reuters.

pok jap

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK