Spotřebitelská důvěra v USA se vyšplhala na půlroční maximum

23.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 23. prosince (ČTK) - Spotřebitelská důvěra ve Spojených státech se v prosinci vyšplhala na půlroční maximum díky lepším vyhlídkám na trhu práce a výrazným maloobchodním slevám. Vyplývá to z konečných výsledků průzkumu agentury Reuters a Michiganské univerzity.

Index důvěry stoupl na 74,5 bodu z listopadových 71,6 bodu. Dostal se tak na nejvyšší úroveň od letošního června. Mírně však zaostal za očekáváním analytiků, kteří jej odhadovali na 74,7 bodu.

"Celkové vyznění zpráv o současném ekonomickém vývoji bylo při bližším pohledu příznivější, než kdykoli v uplynulých šesti letech," upozornil Richard Curtin, který má průzkum na starosti.

Ekonomové sledují index důvěry velmi pozorně, protože se z něj snaží odvodit budoucí vývoj spotřebitelských výdajů. Ty v USA zajišťují více než dvě třetiny ekonomické aktivity.

Americké ministerstvo obchodu tento týden uvedlo, že růst ekonomiky Spojených států ve třetím čtvrtletí zrychlil na 2,6 procenta z 1,7 procenta v předchozích třech měsících. Opravilo tak předchozí odhad, podle kterého ekonomika ve třetím čtvrtletí stoupla o 2,5 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK