Ceny ropy se drží blízko dvouletých maxim nad 90 dolary za barel

23.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 23. prosince (ČTK) - Ceny ropy se drží blízko dvouletých maxim nad 90 dolary za barel, protože chladné počasí zvýšilo poptávku a zásoby komodity v USA se snížily. Někteří analytici a členové Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) proto říkají, že by se ropa mohla brzy dostat nad 100 dolarů za barel.

Severomořská ropa Brent stagnovala v Londýně na 93,65 USD a americká lehká ropa se při 90,52 USD také držela kolem předchozího závěru. Během dne se ale vyšplhala na 90,80 USD za barel. Ve srovnání s květnovou nejnižší úrovní letošního roku je nyní ropa dražší zhruba o 30 procent.

Podle Libye by byla cena barelu nad stovkou dolarů férová, i když podle ní současné ceny odrážejí situaci na trhu vyváženě. Podle analytika Barclays Capital nyní ropě k cestě na 100 dolarů vzhledem k postoji OPEC nic nebrání.

Silnému středečnímu růstu cen předcházela zpráva o vývoji zásob ve Spojených státech. Analytici ale říkají, že výrazný pokles rezerv mohl souviset s pohybem zásob, který před koncem roku ovlivňuje zdanění.

Od 26. listopadu klesly zásoby ropy v USA o 19 milionů barelů. Jde zhruba o spotřebu USA za jeden den a největší třítýdenní pokles za 12 let, napsala agentura Reuters.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): burza typ kontrakt aktuální cena předchozí závěr Londýn - ICE Brent únor 93,65 93,65 New York - Nymex WTI únor 90,52 90,48

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK