Ratingová agentura Fitch snížila úvěrový rating Portugalska

23.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 23. prosince (ČTK) - Mezinárodní ratingová agentura Fitch Ratings dnes snížila úvěrový rating Portugalska o jeden stupeň na A+ z AA. Výhled ratingu je negativní, což znamená, že je možné další zhoršení. Portugalsko je podle agentury AP považováno za dalšího potenciálního uchazeče o pomoc od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu (MMF). Tu již letos získaly Řecko a Irsko.

Agentura Fitch svůj krok zdůvodnila pomalým poklesem deficitu běžného účtu portugalské platební bilance a obtížnějším finančním prostředím pro portugalské banky i vládu. Upozornila rovněž, že rozpočtový cíl portugalské vlády pro příští rok je mimořádně náročný. Dodala, že v příštím roce očekává v Portugalsku hospodářskou recesi.

Ratingová agentura Moody's tento týden uvedla, že přehodnocuje ratingovou známku Portugalska kvůli možnému snížení o jeden až dva stupně. Hlavními důvody revize, která by neměla trvat déle než tři měsíce, jsou nejistý dlouhodobý výhled pro kondici portugalské ekonomiky a obavy z horších podmínek přístupu země na kapitálový trh.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK