Americké akcie uzavřely vánoční týden s minimálními změnami

23.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 23. prosince (ČTK) - Ceny amerických akcií se v závěru zkráceného vánočního týdne příliš nezměnily a zatímco Dow Jonesovu indexu se podařilo mírně zpevnit, širší indexy převážně vinou technologických titulů mírně oslabily. Investoři si ale podle analytiků před koncem roku vesměs zachovávají příznivý výhled. Na devizových trzích dál kvůli potížím v eurozóně dál oslabuje euro.

Dow Jonesův index vzrostl o 14 bodů a den uzavřel vyšší o 0,12 procenta na hodnotě 11.573,49 bodu. Širší index S&P 500 ale o 0,16 procenta klesl a dostal se na 1256,77 bodu, ještě vyšší ztráty měl index Nasdaq Composite, který odepsal 0,22 procenta na 2665,60 bodu.

Objemy obchodů dnes nebyly vysoké, protože část obchodníků už měla volno a do práce se vrátí až příští týden. Na obchodování tak měla vliv hlavně statistika, která ale většinou byla v souladu s odhady analytiků. Ujistila tak investory v přesvědčení, že americká ekonomika se zotavuje z krize, i když pomaleji, než se předpokládalo.

Za celý týden Dow Jonesův index přidal 0,7 procenta a index Nasdaq kolem 0,9 procenta. Nejvyšší zisky si ale připsal index S&P 500, který zpevnil o celé jedno procento.

Zveřejněny dnes byly údaje o prodeji nových domů, které ukázaly na další růst. Solidně dopadla i data o spotřebitelské důvěře, která se v prosinci vyšplhala nejvýše od června. Hlavní akciové indexy zatím drží asi dvouletá maxima a pokud v závěru roku výrazněji neklesnou, mohly by podle analytiků v růstu pokračovat.

"Pokud bude obchodování pokračovat bez výraznějších změn, mohli bychom se přes ta maxima přenést," myslí si šéf investiční společnosti Springer Financial Advisors Keith Springer. "Když (trh) zpomalí a pokračuje s minimálními změnami, lze to vlastně považovat za korekci," dodal Springer. Index relativní síly v případě S&P 500 ukazuje, že trh se dostal až příliš vysoko a krátkodobá korekce by byla namístě.

Investoři dnes měli zájem hlavně o akcie maloobchodních firem, jako je například Bed Bath & Beyond nebo Jo-Ann Stores. Zaostávaly naopak finanční tituly, jejichž souhrnný index KBW Bank od začátku prosince oslabil už asi o 15 procent.

Na devizových trzích se dál snižoval kurz eura, kterému nadále škodí krize kolem státních dluhů v eurozóně. Během dne ale jednotná evropská měna klesat přestala a vůči americkému dolaru smazala část ztrát. Dolů se vydal švýcarský frank.

Euro během dne spadlo až na 1,3056 USD a ocitlo se nejníže za poslední zhruba tři týdny. V závěru obchodování v New Yorku už ale proti dolaru vykazovalo zisk asi 0,2 procenta a pohybovalo se kolem 1,3110 USD. Proti celkově slabému švýcarskému franku euro zpevnilo o 0,9 procenta na 1,2580 CHF, i když ve středu kleslo na historické minimum 1,2440 CHF.

Dolar vůči japonskému jenu klesl o 0,6 procenta na 82,99 JPY, proti švýcarskému franku si ale připsal 0,8 procenta na 0,9589 CHF. Solidní zisk ale zaznamenal také australský dolar, který vůči dolaru americkému vzrostl na 1,0043 USD z předchozích 99,97 centu. Australský dolar je tak pevnější než dolar americký.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK