Japonské akcie oslabily, euro vůči dolaru zastavilo pokles

24.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 24. prosince (ČTK) - Japonské akcie zakončily týden poklesem a na obchodování měl značný vliv sílící kurz jenu. Objemy obchodů přitom byly druhé nejslabší v letošním roce, příznivá nálada na světových akciových trzích a solidní vyhlídky japonského akciového trhu na příští rok ale podle analytiků dávají naději, že se burza výraznějšímu poklesu vyhne. Na devizových trzích přestalo oslabovat euro.

Hlavní index Nikkei 225 odepsal 67,29 bodu a den uzavřel slabší o 0,65 procenta na hodnotě 10.279,19 bodu. Ve středu byl přitom nejvýše od poloviny května, ve čtvrtek byl trh kvůli státnímu svátku zavřený. Za celý tento týden index oslabil o 0,2 procenta. Širší index Topix dnes klesl o 0,5 procenta na 901,66 bodu.

"Indexu Nikkei dnes kvůli silnějšímu jenu došel dech. Rozsah poklesu ale zesílil nízký objem obchodů," řekl hlavní analytik makléřské společnosti Daiwa Securities Capital Markets Jumi Nišimura. Na hlavním trhu se dnes zobchodovalo jen asi 1,3 miliardy akcií, zatímco ještě minulý týden činil denní průměr 2,1 miliardy.

Nikkei od začátku listopadu zpevnil o více než 12 procent a o jeho růst se zasloužili především zahraniční portfolio manažeři, kteří přidávali japonské akcie do svých portfolií. Považovali je totiž za podhodnocené. Od začátku roku má totiž index Nikkei ztrátu více než dvě procenta, zatímco ostatní indexy jsou většinou v zisku.

Na devizových trzích se přestal snižovat kurz eura, jednotná evropská měna ale podle analytiků zdaleka nemá vyhráno. Vůči dolaru je tak pouze nepatrně nad třítýdenním minimem a odpoutala se rovněž od historického dna ke švýcarskému franku. Na trhu se očekává, že jakmile se po vánočních svátcích vrátí do práce ti makléři, co měli volno, euro bude čelit dalšímu tlaku a patrně začne znovu oslabovat.

"Euro je pořád zralé na prodej po každém významnějším růstu. Cokoliv nad 1,32 USD má podle mého názoru smysl prodávat a je možné, že nakupovat nebude chtít nikdo až do doby, než kurz klesne k 1,30 USD. Tam bychom také mohli vidět zájem některých centrálních bank z Asie," myslí si obchodník z jedné americké banky.

V závěru obchodování v Tokiu se euro k dolaru pohybovalo kolem 1,3130 USD, a bylo tedy pouze mírně nad třítýdenním minimem 1,3055 USD, kde bylo ve čtvrtek. Proti švýcarskému franku euro stálo na 1,2570 USD proti 1,2440 CHF, kde bylo o den dříve. To bylo pro euro zároveň historické minimum. Za růstem franku jsou podle banky UBS hlavně hedgeové fondy.

Dolar k jenu se pohyboval kolem 83,03 JPY a zpevnil proti čtvrtečnímu kurzu 82,83 JPY, což byla zároveň nejnižší hodnota jeden a půl týdne. V růstu už ale nepokračoval australský dolar, který se k dolaru americkému ve čtvrtek dostal až na 1,0067 USD. Australský dolar v poslední době kolísá blízko parity a má snahu udržet si vyšší hodnotu než jeho americký protějšek. Dnes mírně korigoval na 1,0030 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK