Ve Francii v listopadu přibylo dalších 21.000 nezaměstnaných

24.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 24. prosince (ČTK) - Počet lidí bez práce ve Francii jen za listopad vzrostl o 0,8 procenta a registrovaných nezaměstnaných tak bylo už 2,698 milionu. Oznámilo to dnes tamní ministerstvo práce. Listopadový nárůst počtu nezaměstnaných tak zcela smazal jejich pokles v předchozím měsíci, což potvrzuje, že trh práce ve Francii stále není v dobrém stavu a jeho oživení si vyžádá více času.

V reálných číslech to znamená, že za listopad se počet lidí bez práce v druhé největší ekonomice eurozóny zvýšil asi o 21.300. Ministerstvo tvrdí, že navzdory dalšímu růstu počtu nezaměstnaných je trh práce stabilizovaný, vláda ale bude s nezaměstnaností bojovat i v novém roce.

Data, která dnes ministerstvo zveřejnilo, nejsou vypočtena podle široce užívané metodiky Mezinárodní organizace práce (ILO) a nezahrnují ani míru nezaměstnanosti. Politicky ale mají značný vliv, protože tento ukazatel se ve Francii sleduje nejvíc.

Francouzský statistický úřad začátkem prosince oznámil, že ve třetím čtvrtletí byla míra nezaměstnanosti na 9,7 procenta. Přestože stav ekonomiky se postupně zlepšuje, Francie se podobně jako některým dalším zemím v Evropě nedaří vytvářet dostatečný počet pracovních míst, aby se snížila nezaměstnanost. Ta nejvíce postihuje mladé Francouze a pak lidi ve vyšším věku.

Počet nezaměstnaných do 25 let se v listopadu zvýšil o 0,7 procenta, ve věkové skupině nad 50 let dokonce o 1,4 procenta.

Údaje statistického úřadu ale mimo jiné ukazují, že navzdory vysoké nezaměstnanosti Francouzi v listopadu utráceli za spotřební zboží víc, než se předpokládalo. Víc nakupovali například auta, i když zde sehrál podstatnou roli fakt, že na konci tohoto roku skončí šrotovné.

Celkově se výdaje spotřebitelů v listopadu proti předchozímu měsíci zvýšily o 2,8 procenta. Jen výdaje za nákup automobilů ale vzrostly o 14,9 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK