USA pohrozily Číně kvůli vzácným kovům stížností u WTO

25.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 25. prosince (ČTK) - Spojené státy pohrozily, že se obrátí na Světovou obchodní organizaci (WTO), pokud Čína neomezí restrikce na vývoz vzácných kovů. Ty se používají v široké škále elektronických zařízení a Washington tvrdí, že Čína svým postojem zahraničním firmám brání v rozvoji ekologicky šetrným technologií.

Americký Úřad obchodního zmocněnce (USTR) uvedl, že Čína odmítla opakované žádosti Washingtonu o zrušení restrikcí na vývoz kovů vzácných zemin. Ve výroční zprávě, která hodnotí, jak Čína plní závazky dané před vstupem do WTO v roce 2001, ale Spojené státy Čínu kárají také za její průmyslovou politiku.

"Spojené státy budou na Čínu v této otázce i nadále vyvíjet patřičný tlak a nebudou se rozpakovat sáhnout i k dalším opatřením, včetně využití panelu WTO pro řešení sporů, pokud to bude nutné," píše se ve zprávě obchodního zmocněnce.

Spojené státy přitom teprve ve středu podaly na Čínu u Světové obchodní organizace (WTO) stížnost na nelegální podporu domácí produkce zařízení pro větrnou energii. V první fázi sporu Washington požádal WTO o zprostředkování oficiálních vzájemných konzultací. Peking sice obvinění ze strany USA odmítl, žádost o jednání ale zváží.

Američtí činitelé nazvali politiku Číny v oblasti takzvané čisté energie za diskutabilní a uvedli, že možná podají další stížnosti. O zrušení restrikcí na vývoz vzácných kovů Američané údajně naposledy žádali minulý týden ve Washingtonu na schůzce americko-čínské Společné komise pro otázky obchodních vztahů (JCCT).

"Čína ale do dnešního dne nebyla ochotna svou politiku změnit," uvádí se ve výroční zprávě USTR. Čína má pod kontrolou zhruba 97 procent globálních zásob vzácných kovů, které jsou předmětem světového obchodu. Vzácné kovy má více zemí, a to i vyspělých. Ty je však před lety z ekonomických důvodů přestaly těžit a začaly je dovážet právě z Číny.

Mezi vzácné kovy se řadí 17 prvků ve spodní části Mendělejevovy tabulky. Je to například europium, neodym nebo terbium. Některé z nich se používají například při výrobě obrazovek, kde fungují jako luminofory. Jiné zase hrají nezastupitelnou roli při výrobě bateriových článků pro hybridní vozy nebo při výrobě systémů na výrobu energií z obnovitelných zdrojů.

Čína letos snížila kvóty na vývoz vzácných kovů o 40 procent a snižovat je hodlá i nadále. Peking rovněž oznámil, že od příštího roku zvýší daň na vývoz těchto kovů. Čína totiž vzácných kovů sama využívá stále víc a zavedení vývozních limitů jí mají umožnit, aby měla dostatek prvků pro své zpracovatele.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK