Naleziště Kovykta má být prodáno v aukci, rozhodl nucený správce

25.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 25. prosince (ČTK) - Nucený správce ruské společnosti RUSIA Petroleum, která má licenci k provozu obřího naleziště zemního plynu Kovykta, nařídil prodej tohoto pole. Uskutečnit se má v aukci s vyvolávací cenou půl miliardy dolarů (asi 9,7 miliardy Kč). Většinovým vlastníkem firmy a potažmo pole je koncern TNK-BP, který se už dříve neúspěšně snažil naleziště prodat ruskému monopolnímu vývozci plynu Gazprom.

Regionální soud v Irkutsku zahájil konkurzní řízení se společností Rusia Petroleum už letos v červnu a v říjnu ji prohlásil za insolventní. Podnět k insolvenci dala sama TNK-BP, kterou z poloviny vlastní britský koncern BP a z poloviny čtveřice ruských miliardářů. Plány firmy totiž zhatilo to, že Rusko určilo Gazprom jako monopolního vývozce plynu.

Nucený správce stanovil vyvolávací cenu na 15,083 miliardy rublů, což je v přepočtu 493,3 milionu USD. Aukce se podle agentury Reuters bude konat 15. února 2011.

Naleziště Kovykta leží ve východní části Sibiře blízko čínských hranic. Objeveno bylo v roce 1987 a TNK-BP má nad ním kontrolu už asi 15 let. Plyn z tohoto naleziště se měl vyvážet do Číny a Koreje, z plánů ale sešlo, když Moskva začala zpřísňovat kontrolu nad surovinovými zdroji a učinila z Gazpromu monopolního vývozce plynu.

V roce 2007 společnost TNK-BP oznámila záměr Kovyktu za zhruba miliardu dolarů prodat Gazpromu. Z dohody ale sešlo, protože Gazprom na požadovanou cenu nepřistoupil. Kovykta má v rezervách více než dva biliony krychlových metrů zemního plynu, Gazprom ale přiznal, že kvůli přezásobení trhu kvůli globální recesi nebude plyn z Kovykty v dohledné době potřebovat.

Ruské orgány už před lety začaly hrozit, že koncernu TNK-BP licenci k provozu Kovykty odejmou. Tvrdily přitom, že těžba z tohoto pole nedosahuje avizovaných objemů. TNK-BP z toho důvodu roku 2007 oznámila, že se z projektu stahuje.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK