Šéf AirAsia zvažuje nabídku na převzetí Bransonovy firmy Virgin

26.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 26. prosince (ČTK) - Šéf malajsijské letecké společnosti AirAsia Tony Fernandez uvažuje o podání nabídky na převzetí britských aerolinek Virgin Atlantic. Napsal to dnes britský list Sunday Times, podle něhož by cena za Virgin mohla činit až miliardu liber (téměř 30 miliard Kč). Aerolinky Virgin Atlantic v roce 1984 založil britský miliardář Richard Branson, který v nich stále drží asi 51 procent akcií.

AirAsia je podle velikosti flotily největší nízkonákladovou leteckou společností v Asii. Fernandez už chtěl jednou nabídku na Virgin předložit, ale rozmyslel si to. Nyní se tak podle listu vrací k původnímu záměru, ale stále není rozhodnut.

List Sunday Times neuvedl žádný zdroj svých informací a ke zprávě se ani jedna z firem zatím nevyjádřila. Bransonovým partnerem ve Virgin je letecká společnost Singapore Airlines, která za 49 procent akcií Virgin v roce 2000 zaplatila kolem 600 milionů liber (téměř 18 miliard Kč v dnešním kurzu).

Virgin Atlantic před nedávnem uvedla, že od svých rivalů obdržela několik nabídek na zahájení spolupráce. Ani jedno jméno ale nezveřejnila. Britský podnik si přitom už dříve najal německou Deutsche Bank, aby mu vypracovala analýzu situace na globálním trhu letecké dopravy.

Řada aerolinek stále pociťuje dopady útlumu poptávky po letecké dopravě, zvýšenou konkurenci nízkonákladových přepravců a růst cen pohonných hmot. Odvětví, pro něž jsou charakteristické nižší marže, v poslední době prošlo obdobím rychlé konsolidace. Analytici se domnívají, že větší přepravci, jako je právě Virgin, se budou muset pospojovat s dalšími aerolinkami, aby si dokázali na trhu udržet náskok.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK