Japonské akcie zpevnily, vyšší úroky v Číně jim neublížily

27.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 27. prosince (ČTK) - Japonské akcie zahájily týden růstem a neublížilo jim ani víkendové zvýšení úrokových sazeb v Číně, které část analytiků překvapilo. Na devizových trzích se ale kvůli vyšším čínským úrokům snižoval kurz australského dolaru, jeho ztráty ale později zmírnil růst akcií v Šanghaji.

Hlavní index Nikkei 225 si dnes připsal 76,80 bodu a den uzavřel vyšší o 0,75 procenta na hodnotě 10.355,99 bodu. Širší index Topix vzrostl o 0,3 procenta na 904,68 bodu.

Obchodování ale dnes bylo na burze v Tokiu slabší, což dávají obchodníci ještě do souvislosti s vánočními svátky. Trh ale stále těží z příznivé nálady mezi investory a podle analytiků má stále prostor k růstu. Burza se nyní pohybuje na zhruba sedmiměsíčním maximu.

Čínská centrální banka v sobotu o čtvrt procentního bodu zvýšila základní úrokové sazby. Roční zápůjční sazba se tak vyšplhala na 5,81 procenta, roční depozitní sazba vzrostla na 2,75 procenta. Se zvyšováním sazeb v Číně se obecně počítá, většina ekonomů se ale domnívala, že když Čína teprve nedávno opětovně zvýšila povinné minimální rezervy, ke zvýšení sazeb sáhne až po Novém roce.

Zvýšení úroků v Číně ublížilo především australskému dolaru, jehož kurz se během dneška snižoval. Pravděpodobnost dalšího zvýšení čínských úroků by podle analytiků mohla investory přimět k tomu, aby v prodeji australské měny pokračovali.

"Zdá se, že Čína je odhodlána svou měnovou politiku příští rok zpřísnit ještě více. To nepříznivě ovlivní australský dolar, protože Austrálie má s Čínou velmi těsné ekonomické vazby," poznamenal analytik devizového trhu v bance Barclays Capital Juki Sakasai.

Kurz australského dolaru vůči dolaru americkému klesl na zhruba 1,0025 USD z předchozích 1,0053 USD. Navzdory poklesu se tedy udržel nad paritou a zůstává silnější než dolar americký. Tlak na prodej australského dolaru se ale později zmírnil díky růstu cen akcií v Šanghaji. Od začátku roku už australský dolar k americkému zpevnil o více než 11 procent.

Dál oslabovala jednotná evropská měna euro, která vůči dolaru odepsala dalších 0,2 procenta na 1,3093 USD. Kvůli problémům se státními dluhy v některých zemích eurozóny je podle ekonomů euro náchylné k dalšímu poklesu a může se propadnout pod klíčové technické úrovně.

Dolar k japonskému jenu zůstal bez větších změn na 82,93 JPY, i když se přechodně propadl na třítýdenní minimum 82,76 JPY. Podle analytiků to byla rovněž reakce na zvýšení úrokových sazeb v Číně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK