Asijské akcie přes vyšší úroky v Číně zpevnily, Šanghaj nikoliv

27.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Šanghaj 27. prosince (ČTK) - Ceny akcií na burzách v Asii zahájily týden růstem, kvůli nízkým objemům obchodů ale víc kolísaly. Zvýšení úrokových sazeb, k němuž o víkendu přistoupila čínská centrální banka, jim navzdory obavám některých analytiků příliš nevadilo. Akcie v samotné Číně ale počáteční zisky neudržely a vydaly se dolů. Oslabovaly hlavně akcie firem z realitního sektoru.

Index Shanghai Composite, který mapuje vývoj cen akcií v Šanghaji, během dopolední části obchodování vykazoval růst až o 1,5 procenta. Později ale veškeré zisky smazala a nakonec uzavřel se ztrátou 1,9 procenta na 2781,4 bodu. V Hongkongu se dnes neobchodovalo, index MSCI pro Asii mimo Japonsko si připsal 0,2 procenta.

Čínská centrální banka v sobotu o čtvrt procentního bodu zvýšila základní úrokové sazby. Roční zápůjční sazba se tak vyšplhala na 5,81 procenta, roční depozitní sazba vzrostla na 2,75 procenta. Se zvyšováním sazeb v Číně se obecně počítá, většina ekonomů se ale domnívala, že když Čína teprve nedávno opětovně zvýšila povinné minimální rezervy, ke zvýšení sazeb sáhne až po Novém roce.

"Naši ekonomové zvýšení sazeb ještě do konce roku očekávali, ale zvýšit je zrovna na první svátek vánoční, to bylo pro trh tak trochu překvapivé," podotkl viceprezident společnosti Barclays Capital v Singapuru Čchen Sin I. "Tak přesné načasování podle našeho názoru odráží snahu minimalizovat nechtěné výkyvy trhu a co nejvíce omezit potenciální změny v kapitálových tocích," dodal.

Čína dnes byla jednou z mála asijských zemí, kde burza oslabila. Do určité míry je ale příčinou fakt, že část burz je kvůli vánočním svátkům uzavřena. Ty, které zůstaly otevřeny, většinou zpevnily a posunuly nedávná maxima, v některých případech více než dvouletá. Hlavní index burzy na Tchaj-wanu si připsal 0,4 procenta na 8892,31 bodu a je nejvýše od poloviny roku 2008. Zisky ale neudržela burza v Soulu, kde hlavní index klesl o 0,4 procenta na 2022,19 bodu. Burza ale setrvává v těsné blízkosti historického maxima.

Motivem ke zvyšování úrokových sazeb v Číně je snaha tamní centrální banky zbrzdit růst inflace. Ta se v listopadu vyšplhala na 5,1 procenta a je teď nejvyšší od července 2008. Za růstem cenové hladiny je především zdražování potravin, z čehož má Peking obavy. Růst cen potravin by totiž v minulosti už víckrát zdrojem sociálních nepokojů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK