Koruna dopoledne nepatrně oslabuje k euru a získává k dolaru

27.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. prosince (ČTK) - Koruna začíná poslední týden roku nepatrným oslabením k euru a ziskem vůči dolaru. Kolem 10:30 se obchodovala na hladině 25,33 koruny za euro, tedy o tři haléře slabší proti předvánoční úrovni. Vůči dolaru naopak zpevnila o devět haléřů na 19,26 koruny za dolar, vyplývá z informací serveru Patria Online.

Tomáš Vlk ze společnosti Patria Finance uvedl, že koruna i dnes mírně navyšuje ztráty v souladu s regionem. Koruna poslední dva měsíce v roce oslabovala a před svátky se dostala k hladině 25,30 vůči euru, kde setrvává, konstatoval analytik.

Dodal, že kalendář domácích událostí pro celý tento týden je prázdný až na okrajové makroekonomické statistiky jako dnešní ukazatel ekonomické důvěry. Podle dnes publikovaných údajů ČSÚ se důvěra v českou ekonomiku v prosinci meziměsíčně zvýšila o 3,6 bodu. Meziročně je souhrnný indikátor důvěry o 13,5 bodu vyšší.

Podle Vlka se toto číslo sice zlepšilo, ale těžko může ovlivnit trh. Větší vliv má oslabování evropských akcií, které přináší středoevropským měnám lehké ztráty.

Vlk uvedl, že trhy nijak výrazně nezasáhlo ani zvýšení čínských úrokových sazeb na Boží hod. "Pro eurodolar se tento krok nestal důvodem k dalšímu poklesu a dnes naopak kurz stoupá na 1,3150. Slabá aktivita bude pokračovat i vzhledem k absenci londýnského obchodování a významnějších událostí v kalendáři," předpověděl analytik.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK