Pražská burza zahájila poslední obchodní týden roku poklesem

27.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. prosince (ČTK) - Pražská burza na začátku posledního týdne roku při velmi slabé aktivitě klesala, index PX oslaboval o 0,46 procenta na 1217,7 bodu. Za velmi slabé aktivity ztrácela většina titulů v systému předních akcií SPAD, nejvýrazněji emise developera Orco, vyplývá z průběžných informací burzy. Podle údajů serveru Patria Online kolem 11:15 byly v červených číslech bez výjimky i ostatní evropské trhy.

Akcie elektrárenské společnosti ČEZ před polednem stoupaly o 0,17 procenta na 780,50 Kč. Obě banky naproti tomu oslabovaly, a to rakouská Erste Bank o 0,90 procenta na 881 Kč a Komerční banka o 1,10 procenta na 4401 Kč.

Nejvýrazněji v systému SPAD ztrácel Developer Orco, jehož cenné papíry si odepsaly 1,73 procenta na 181,30 Kč. Polepšily si naopak akcie těžební společnosti NWR, které zpevnily o 0,56 procenta na 269 Kč.

Podle Petra Žabži ze společnosti Patria Direct jedním z důvodů dnešního úvodního poklesu evropských trhů jsou volné dny ve Velké Británii, které s sebou nesou zavřenou burzu. Druhým důvodem je pak zveřejněná zpráva britského ekonomického ústavu CEBR, jehož experti vidí pouze dvacetiprocentní šanci na přetrvání eurozóny ve formě, v jaké je nyní.

David Brzek z Fio banky předpověděl, že nízká aktivita, která byla k vidění na pražské burze před vánočními svátky, bude pokračovat i na začátku posledního týdne letošního roku. "Moc kurzotvorných zpráv očekávat nelze, a tak se bude trh řídit obecným sentimentem. Ten nejvíce bude ovlivňovat překvapivé zvýšení sazeb v Číně, kde tamní trh reagoval poklesem o zhruba dvě procenta," uvedl Brzek. "Náš trh bude otvírat na nižších hodnotách. Vybírání zisků může být patrné na bankovních titulech," dodal.

Před polednem byla aktivita pražské burzy minimální, celkový objem obchodů u jednotlivých titulů dosahoval nanejvýš desítek milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK