Evropské akcie oslabují, zřejmě kvůli čínským úrokům

27.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 27. prosince (ČTK) - Akcie na hlavních burzách v západní Evropě zahájily nový týden poklesem, podle analytiků zřejmě kvůli obavám z dopadů vyšších úrokových sazeb v Číně. Evropa tak nenavázala na relativně příznivý vývoj asijských burz, které na zvýšení čínských úroků nereagovaly tak výrazně.

Panevropský index FTSEurofirst 300 kolem 11:00 ztrácel asi 0,8 procenta a pohyboval se blízko 1138 bodů. Indikátor tak smazal mírný nárůst z konce minulého týdne a ubral část vysokých zisků, jichž dosáhl během posledních týdnů. Od začátku prosince vzrostl o 7,5 procenta a stále má šanci vykázat největší měsíční růst od července 2009.

Objemy obchodů ale zůstávají slabé, protože některé burzy jsou kvůli vánočním svátkům stále uzavřeny. Kurzy akcií proto vykazují i větší výkyvy než je obvyklé.

"Znamená to, že objemy obchodů budou nízké, stejně jako minulý týden. To s sebou nese riziko velkých cenových výkyvů na obě strany," uvedli makléři finanční společnosti Close Brothers. Nadále však očekávají, že trhy zpevní za celý rok o více než deset procent.

Index DAX burzy ve Frankfurtu kolem 11:00 ztrácel zhruba 1,2 procenta, podobně ztráta pařížského indexu CAC 40 dosahovala asi 1,1 procenta. Burza v Londýně je zavřená.

Nejvíce oslabovaly akcie automobilek a výrobců automobilových součástek. Oborový index Stoxx Europe 600 Automobiles & Parts tak vykazoval ztrátu asi 3,2 procenta. Podle makléřů je za poklesem výběr zisků, k němuž dal podnět Peking. Tamní vláda chce totiž omezit nárůst registrace automobilů, aby zmírnila dopravní zácpy v metropoli.

Akcie Porsche dopoledne ztrácely kolem 7,2 procenta, akcie Volkswagenu oslabovaly o 4,9 procenta a BMW asi o 4,2 procenta. Index výrobců aut má ale od začátku roku zisk už asi 47 procent, což je výrazně lepší výsledek, než má zbytek trhu.

Čínská centrální banka v sobotu o čtvrt procentního bodu zvýšila základní úrokové sazby. Roční zápůjční sazba se tak vyšplhala na 5,81 procenta, roční depozitní sazba vzrostla na 2,75 procenta. Se zvyšováním sazeb v Číně se obecně počítá, většina ekonomů se ale domnívala, že když Čína teprve nedávno opětovně zvýšila povinné minimální rezervy, ke zvýšení sazeb sáhne až po Novém roce.

Motivem ke zvyšování úrokových sazeb v Číně je snaha tamní centrální banky zbrzdit růst inflace. Ta se v listopadu vyšplhala na 5,1 procenta a je teď nejvyšší od července 2008. Za růstem cenové hladiny je především zdražování potravin, z čehož má Peking obavy. Růst cen potravin by totiž v minulosti už víckrát zdrojem sociálních nepokojů.

Asijské trhy ale na zvýšení úroků v Číně reagovaly mnohem méně. Hlavní index japonských akcií si připsal 0,8 procenta, index burzy na Tchaj-wanu přidal zhruba 0,4 procenta. Mírně oslabila burza v Soulu a počáteční zisky neudržela ani Šanghaj. Tamní index nejprve až o 1,5 procenta zpevnil, zisk ale odevzdal a nakonec uzavřel se ztrátou 1,9 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK