České dráhy za 1,5 mld. Kč zmodernizují 64 bezbariérových vozů

27.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. prosince (ČTK) - České dráhy vyhlásily tendr na modernizaci 64 bezbariérových vagonů z konce 80. let minulého století pro expresní vlaky a rychlíky. Náklady firma předpokládá ve výši 1,5 miliardy korun, splnění kontraktu očekává do 36 měsíců od jeho podpisu. Dráhy to dnes sdělily ČTK.

Modernizace čeká vozy s úložným prostorem, která byly vyrobeny mezi lety 1987 a 1988 ve východoněmeckém Bautzenu. "Vozy z konce 80. let konstruované již tehdy pro rychlost až 160 kilometrů v hodině projdou kompletní rekonstrukcí, při které bude instalován nový interiér, dosazena klimatizace, nové plošiny umožňující nástup vozíčkářů i bezbariérové WC s uzavřeným systémem," uvedly dráhy.

Po modernizaci budou České dráhy bezbariérové vagony nasazovat na všechny typy dálkových spojů od vlaků EuroCity a InterCity po vnitrostátní rychlíky. "Ve všech oddílech počítáme s elektrickými zásuvkami 230 V 50 Hz pro napájení drobné elektroniky cestujících. K pohodlnému nástupu do vozu a průchodu mezi vozy přispějí dveře s elektrickým pohonem ovládané tlačítky," uvedl náměstek generálního ředitele drah pro osobní dopravu Antonín Blažek.

Nový bude ve zrekonstruovaných vagonech také audiovizuální informační systém. Rekonstrukce se dotkne také podvozku a brzd vozu.

Modernizace bezbariérových rychlíkových vozů navazuje na již zahájené projekty modernizace 58 vagonů pro vlaky EuroCity a InterCity, revitalizaci 110 rychlíkových vozů a modernizaci 21 restauračních vozů, uvedly České dráhy. Firma předpokládá, že zrekonstruované vagony ze dříve ohlášených projektů se na vnitrostátních dálkových spojích objeví už příští rok.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK