Lidé zapsaní na úřadu práce do konce roku si dál mohou přivydělat

27.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. prosince (ČTK) - Možnost přivydělat si k podpoře v nezaměstnanosti ztratí od Nového roku pouze lidé, kteří se na úřadu práce zaregistrují až v příštím roce. Dříve zapsaní nezaměstnaní budou mít možnost legálně pracovat i nadále. Na dotaz ČTK to dnes uvedlo ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV). Nezaměstnaní od ledna ztratí možnost přivydělat si k podpoře kvůli změně zákona o zaměstnanosti.

"Podle přechodných ustanovení k novele zákona o zaměstnanosti se posuzuje možnost souběhu výdělku z takzvaného nekolidujícícho zaměstnání a podpory podle stavu, kdy byla provedena registrace na úřadu práce," sdělila ČTK Táňa Švrčková z tiskového oddělení MPSV.

Pokud se tak nezaměstnaný zapsal na úřadu práce před 1. lednem příštího roku, budou pro něj nadále platit dřívější podmínky. Bude tak mít i příští rok možnost přivydělat si až polovinu minimální mzdy, tedy 4000 korun.

Novela zákona o zaměstnanosti od ledna také snižuje podporu lidem, kteří dají výpověď nebo skončí v práci dohodou, a odkládá přiznání podpory lidem s odstupným. Úpravy se nelíbí odborům, nižší podporu pro lidi opouštějící zaměstnání dohodou nebo výpovědí odmítl také veřejný ochránce práv Pavel Varvařovský.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK