Dolar na trzích při nízkém objemu obchodů klesá vůči euru

27.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 27. prosince (ČTK) - Americký dolar dnes na devizových trzích klesá vůči euru. Objem obchodování je velmi nízký kvůli svátku v Británii a sněhové bouři v New Yorku. Největší pohyby dnes zaznamenal australský dolar kvůli změně úrokových sazeb v Číně.

Kolem 17:50 SEČ euro vůči dolaru stouplo o 0,2 procenta na 1,3146 USD. Dolar k jenu zůstal téměř beze změny, obchodoval se za 82,88 JPY.

Na trhu se neobjevily žádné nové ekonomické zprávy, obchodníci se tak soustředí hlavně na technické faktory. Euro podpořila skutečnost, že jeho kurz vůči dolaru se v pěti z posledních šesti seancí propadl pod 200denní průměr 1,3087 USD, napsala agentura Reuters.

Čínská centrální banka zvýšila o vánočních svátcích základní úrokové sazby o čtvrt procentního bodu. Roční depozitní sazba stoupla na 2,75 procenta a hlavní zápůjční sazba, za kterou centrální banka poskytuje úvěry, na 5,81 procenta. Čína se zvýšením sazeb snaží snížit inflaci.

Australská ekonomika výrazně těžila ze silné poptávky z Číny a trhy se obávají, že vyšší úrokové sazby mohou poškodit domácí poptávku v Číně. Australský dolar tak v reakci na zvýšení úroků v Číně klesl vůči americkému dolaru až na 0,9987 USD, později však však velkou část ztrát zmazal, před 18:00 SEČ ztrácel 0,1 procenta a obchodoval se za 1,0020 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK