BIS chystá nová pravidla sledování adekvátnosti bankovních bonusů

27.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ženeva 27. prosince (ČTK) - Světový bankovní regulátor navrhl nová pravidla pro sledování adekvátnosti bonusů generálních ředitelů a dalších nejvýše placených manažerů bank. Uvedl to dnes výbor pro bankovní dozor švýcarské Banky pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS), který návrh sestavil.

Výbor požaduje, aby banky zveřejňovaly, zda se odměny odvíjejí od výsledků bank. Také chce, aby finanční ústavy poskytovaly další podrobnosti, a zabránilo se tak maskování nezodpovědných rizik finančními ústavy.

Nová mezinárodní pravidla umožní hráčům na finančním trhu posoudit kvalitu systému odměn v bankách a pobídky k větší zodpovědnosti vůči rizikům, uvedl předseda výboru BIS Fernando Vargas. Návrh také požaduje, aby věřitelé zveřejňovali detaily svých rizik a kapitalizace.

Otázka přehnaných odměn bankovních manažerů se stala ožehavým tématem za globální finanční krize. Na nových pravidlech pro bonusy v odvětví poté začaly pracovat Evropská unie a ostatní státy. Některé hlasy z bank se ale vyjadřují skepticky k tomu, že by se regulátorům podařilo přitvrdit pravidla, která již požadují.

Výbor na svých internetových stránkách uvedl, že do 25. února očekává ke svému plánu, jak výšit transparentnost politiky bankovních odměn, poznámky veřejnosti. BIS je mezivládní organizace centrálních bank a její výbor zahrnuje zástupce národních bankovních regulátorů z USA, Číny a dalších 25 ekonomik, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK