Akcie v USA v pondělí uzavřely smíšeně, dolar klesl

28.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 28. prosince (ČTK) - Akcie v USA odpoledne smazaly velkou část předchozích ztrát a uzavřely smíšeně. Investoři si přestali všímat překvapivého zvýšení úrokových sazeb v Číně a naopak se zajímali o finanční firmy díky pojišťovně AIG. Objem obchodování však byl velmi nízký kvůli svátkům a sněhovým bouřím v USA.

Index Dow Jones v pondělí klesl o 20,73 bodu, tedy 0,18 procenta, na 11.552,76 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 stoupl o 0,74 bodu, čili 0,06 procenta, na 1257,51 bodu. Index technologického trhu Nasdaq vzrostl o 4,25 bodu, neboli 0,16 procenta, na 2669,85 bodu.

Akcie pojišťovny AIG posílily o 9,3 procenta, když během dne stouply až o téměř 12 procent. Investory potěšila zpráva, že se pojišťovně podařilo zajistit úvěr 4,3 miliardy USD. Index finančního sektoru S&P vzrostl o téměř procento.

Sněhové bouře však stáhly dolů maloobchodní firmy. Analytici se obávají, že bouře negativně ovlivní jejich tržby, protože lidé nebudou moci jít nakupovat. Zhorší se rovněž zásobování firem. Index maloobchodních firem S&P 500 klesl o 0,3 procenta.

Čínská centrální banka v sobotu zvýšila základní úrokové sazby o čtvrt procentního bodu. S růstem sazeb v Číně se obecně počítá, většina ekonomů se ale domnívala, že když Čína teprve nedávno opětovně zvýšila povinné minimální rezervy, na sazby sáhne až v novém roce. Motivem ke zvyšování úrokových sazeb v Číně je snaha tamní centrální banky zbrzdit růst inflace.

Euro v pondělí kvůli technickým korekcím posilovalo vůči dolaru. Obchodníci však nejsou euru příliš nakloněni kvůli obavám z dluhové krize v eurozóně a jeho růst tak bude zřejmě pouze krátkodobý. Objem obchodů byl velmi nízký, protože v Londýně se začne obchodovat až ve středu.

V závěru obchodování euro vůči dolaru posílilo o 0,3 procenta na 1,3156 USD. Dolar k jenu klesl o 0,1 procenta na 82,81 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK