Japonské akcie oslabily, klesá také dolar

28.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 28. prosince (ČTK) - Akcie na burze v Tokiu dnes oslabovaly a podle obchodníků na ně částečně zapůsobil pokles čínských akcií spolu s mírným růstem japonského jenu. Na devizových trzích klesal dolar, naopak v růstu pokračovalo euro, jehož kurz se dostal nejvýše za poslední více než týden.

Hlavní index Nikkei 225 odepsal 63,36 bodu a den uzavřel slabší o 0,6 procenta na hodnotě 10.292,63 bodu. Širší index Topix oslabil pouze o 0,2 procenta na 902,83 bodu. Zatímco silnější kurz jenu investory přiměl vybrat část zisků, podpory se akcie dočkaly od statistiky. Pomohly ale i technické faktory.

Japonské akcie si v letošním roce nevedly příliš dobře, od začátku roku ztratily více než dvě procenta, ačkoli řada jiných trhů má zisky. Před koncem roku trh v Tokiu setrvává v relativně úzkém pásmu a kvůli vánočním svátkům jsou objemy obchodů velmi slabé. Akcie navíc od listopadu vytrvale zpevňovaly, takže investoři nemají mnoho důvodů teď nakupovat.

Na devizových trzích oslaboval dolar, který je vůči jenu nejníže za poslední tři týdny. Naopak euro se vzpamatovalo a k dolaru je nejvýše za poslední více než týden. Podle analytiků jsou ale za jeho růstem především technické faktory.

Euro po překonání technických překážek vystoupilo na 1,3250 USD, a navázalo tak na růst, který zahájilo minulý týden kolem hodnot 1,3055 USD. Značný vliv patrně mělo to, že euro se dočkalo relativně silné podpory na klíčovém 200denním klouzavém průměru, což řadu spekulantů, kteří sázejí na pokles eura, přimělo sázky zrušit. Tím ale ještě víc podpořili růst kurzu měny.

"Podstatnou roli teď na trhu hrají přesuny kapitálu, takže je těžké říci, jak dlouho by růst kurzu eura mohl vydržet," sdělil jeden z makléřů, na něhož se odvolává agentura Reuters. Podle něj se zdá, že spekulanti se snažili nízkých objemů obchodů využít právě k tomu, aby posunuli kurz eura vzhůru.

Dolar vůči jenu krátce oslabil na zhruba třítýdenní minimum 82,49 JPY, a za celý den tak měl ztrátu kolem 0,4 procenta. Australský dolar vůči dolaru americkému naopak obnovil růst a dostal se až na 1,0082 USD. To je jeho nejlepší kurz od poloviny listopadu. Australský dolar už byl silnější než dolar americký víckrát, téměř vždy ale zisky odevzdal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK