Průmyslová výroba v Japonsku se po půl roce opět zvýšila

28.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 28. prosince (ČTK) - Průmyslová výroba v Japonsku v listopadu vzrostla o procento, a zaznamenala tak první růst po půl roce. Oznámilo to dnes tamní ministerstvo hospodářství. Výsledek je v souladu s odhady analytiků a naznačuje, že japonské firmy zvyšují výrobu v očekávání dalšího růstu poptávky ve světě.

V říjnu průmyslová výroba o dvě procenta klesla, v září pokles činil 1,6 procenta a v srpnu půl procenta. V meziročním srovnání už listopadový růst díky nízké srovnávací základně vykázal růst o 5,8 procenta ve srovnání s meziročním růstem 4,3 procenta v říjnu.

Analytici v anketě agentury Reuters v průměru s růstem průmyslové výroby o jedno procento počítali. Výsledek je ale mírně příznivější ve srovnání s odhady analytiků v anketě japonské agentury Kjódó. Ti čekali růst výroby o 0,9 procenta.

Manažeři japonských průmyslových podniků očekávají, že růst průmyslové výroby se bude v nejbližších měsících zvyšovat ještě víc. V anketě, kterou zveřejnilo ministerstvo hospodářství, manažeři na prosinec čekají růst výroby o 3,4 procenta, v lednu pak o 3,7 procenta. Ruku v ruce s nárůstem výroby jde pokles zásob.

Statistika mimo jiné vyvrací obavy některých analytiků, kteří se obávají dalšího zhoršení stavu japonské ekonomiky. V listopadu byl značný zájem o dopravní zařízení a elektronické součástí.

Japonsko je zemí, která je silně orientovaná na export. Růst průmyslové výroby tak signalizuje, že zahraniční poptávka se začíná opět zvyšovat, z čehož japonský průmysl těží. Minulý týden statistika potvrdila, že export v listopadu poprvé po devíti měsících zrychlil tempo růstu. To je obzvlášť důležité v situaci, kdy se japonská vláda snaží všemožně bojovat s deflací a slabým hospodářským růstem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK