Francouzská ekonomika vzrostla ve 3. čtvrtletí o 0,3 pct

28.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 28. prosince (ČTK) - Francouzská ekonomika rostla ve třetím čtvrtletí pomaleji, než uváděl předběžný údaj z minulého měsíce. Statistický úřad INSEE dnes uvedl, že hrubý domácí produkt se po revizi zvýšil ve srovnání s předchozím čtvrtletím o 0,3 procenta místo původně uváděných 0,4 procent. Růst tak zpomalil z 0,6 procenta ve druhém čtvrtletí.

K revizi přispěly hlavně slabší investice v sektoru služeb a ve veřejném sektoru. Také aktivita v spotřebitelském sektoru nebyla tak silná, jak se původně čekalo.

INSEE rovněž revidoval údaj za druhé čtvrtletí z původních 0,7 procenta, hlavně kvůli horšímu výkonu silniční přepravy zboží. Pokud by růst do konce roku zůstal nulový, francouzská ekonomika by za celý letošní rok stoupla o 1,4 procenta po loňském poklesu o 2,5 procenta, dodal úřad.

Spotřeba domácností se ve čtvrtletí zvýšila o půl procenta a růst zrychlil z 0,3 procenta v předchozích třech měsících. Investice stouply rovněž o půl procenta, hlavně díky investicím firem a domácností. Investice veřejného sektoru naopak klesly o 0,3 procenta. Vývoz stoupl o 2,6 procenta a dovoz o 3,9 procenta, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK