V Dukovanech skončila odstávka a modernizace čtvrtého bloku

28.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dukovany (Třebíčsko) 28. prosince (ČTK) - V Dukovanech skončila odstávka čtvrtého bloku jaderné elektrárny, která začala 10. října. Turbíny byly připojeny do rozvodné sítě v pondělí minutu před půlnocí. Odstávka plánovaná na 80 dnů byla zkrácena o 15 hodin. ČTK to dnes řekl mluvčí elektrárny Petr Spilka.

Během odstávky se kromě obvyklé výměny pětiny jaderného paliva a kontroly tlakové nádoby uskutečnila také rozsáhlá modernizace zařízení. "To umožní, aby se výkon bloku mohl přibližně od poloviny ledna zvýšit ze zhruba 460 megawattů (MW) na 500 MW," řekl Spilka. U třetího ze čtyř dukovanských bloků stoupl výkon na 500 MW loni. Zbývající bloky by se na tuto hodnotu měly dostat během příštích dvou let.

Dukovanská elektrárna je v provozu čtvrt století. Její bloky měly původně instalován výkon 440 MW. Výkonnost se zvyšuje od roku 2005. Díky obměně zařízení výkon bloků nejprve postupně stoupl na zhruba 460 MW. Teď se provádí další etapa modernizace. V roce 2013 bude mít celá elektrárna místo původních 1760 MW instalován výkon 2000 MW, jaký teď má mladší Temelín. Z Dukovan by pak mělo ročně do sítě plynout 16 terawatthodin (TWh) elektřiny; nyní se roční produkce proudu pohybuje kolem 14 TWh.

Investice mají také umožnit prodloužení životnosti atomové elektrárny oproti projektovaným 30 rokům až na dvojnásobek. ČEZ nyní u Dukovan zvažuje možnost výstavby pátého atomového bloku. Studie bude dokončena v příštím roce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK