Čína uvalí od 2011 prodejní daň 10 pct na nákup malých vozů

28.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 28. prosince (ČTK) - Čína od začátku příštího roku ukončí platnost daňových pobídek na nákup malých vozů s objemem motoru do 1,6 litru. Na nákup těchto vozů uvalí prodejní daň deset procent. Uvedlo to dnes na svých internetových stránkách ministerstvo financí.

"S platností od 1. ledna 2011 bude uvalena prodejní daň deset procent na vozy s motorem 1,6 litru nebo menším," píše ministerstvo. Peking představil množství stimulačních opatření pro automobilový průmysl, včetně daňových pobídek, v roce 2009. Číně se díky tomu podařilo překonat v prodeji aut Spojené státy a stát se největším automobilovým trhem světa.

Od počátku letošního roku vláda začala s omezováním pobídek. Analytici již tehdy uváděli, že země se tak připravuje na ukončení pobídek od roku 2011.

Ministerstvo neuvedlo, zda zůstanou v příštím roce v platnosti některá další stimulační opatření. Patří mezi ně sleva 3000 jüanů (8670 Kč) na nákup vozů s nízkou spotřebou pohonných hmot či dotace pro zemědělce, kteří vymění svůj starý vůz za nový, napsala agentura Reuters.

Celkový prodej motorových vozidel v Číně za leden až listopad vzrostl o 34 procent na 16,4 milionu vozů. Za celý letošní rok prodej vozidel v zemi zřejmě překoná hranici 18 milionů a meziročně tak vzroste o více než 30 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK