Čína má podezření na dumping při dovozu suchých výpalků z USA

28.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 28. prosince (ČTK) - Čína chce prošetřit dovoz suchých kukuřičných výpalků ze Spojených států, neboť má podezření, že se tato komodita do Číny dováží za dumpingové ceny. Uvedla to dnes agentura Reuters. Suché výpalky se označují jako DDGS (distillers' dried grains) a jsou vedlejším produktem při výrobě etanolu. Obchod s nimi za poslední rok prudce vzrostl, a to ku prospěchu obou stran.

Američtí producenti etanolu našli v Číně pro svou odpadní surovinu zcela připravený trh. S růstem životní úrovně v Číně totiž roste i spotřeba masa a Čína musí zajistit dostatek krmných směsí. Jejich výroba se v posledních letech prudce zvyšuje a tamní podniky využívají k výrobě směsí hlavně sóju a kukuřici. Jako náhražka pak slouží právě DDGS.

Suché výpalky jsou schopny poskytnout jak energii, kterou jinak dodávají kukuřičné přísady, tak bílkoviny, jejichž zdrojem je sója. Dovoz výpalků z USA je přitom pro Čínu výhodný, protože Čína má problémy dostatečně zvýšit produkci kukuřice.

Čína je dnes největším světovým dovozcem DDGS, jen od ledna do listopadu podle tamní celní správy dovezla asi 2,9 milionu tun komodity. To je proti stejnému období loni nárůst o 542 procent. Téměř veškeré dovezené výpalky jsou přitom z USA. Hodnota dovezených výpalků meziročně vzrostla asi o 650 procent na 695 milionů dolarů (asi 13,4 miliardy Kč).

"To vyšetřování se víc než k DDGS vztahuje k antidumpingovému šetření, které Spojené státy vedou kvůli dovozu čínského zboží do USA," cituje Reuters jednoho ze zástupců odvětví, který vývoz z USA podporuje. "Číně to uškodí, pokud bude dovoz dražší," dodal. Přínos podle něj pocítili výrobci krmiv na jihu Číny i jinde.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK